Palautuminen

15.02.2020

Tuntuuko työpäivän jälkeen usein siltä kuin sohva olisi ainut asia, jolle sinulla on jotakin annettavaa? Et ole ainut. Nykypäivän nopea tahti työelämän vaatimuksineen laittaa monet meistä liian koville. Palautumisen tärkeydestä on syystäkin tullut päivän polttava puheenaihe.

Toisin kuin mieli antaa ymmärtää sohva ei kuitenkaan ole paras kaveri uupuneen mielen elvyttämiseen.

Tässä 5 asiaa, joita uupunut mieli kaipaa - hyvien yöunien lisäksi:

1. Luonnon parantavaa voimaa. Elämä tietokoneiden ja älylaitteiden kanssa on vienyt meidät liian kauaksi luonnon rytmistä. Jo pienikin hetki metsän elvyttävää hiljaisuutta tai merenrannan rauhoittavaa kohinaa auttaa mieltäsi palautumaan päivän kuormituksesta. Luonnon helmassa on myös helpompi pysähtyä hetkeen ja muistaa, mikä elämässä on todella arvokasta.

2. Hengähdyshetkiä ajatuksilta. Mieli ja keho kulkevat käsi kädessä - kun yksi on alamaissa, toinen voi auttaa. Viemällä huomion tietoisesti kehoosi, annat mielellesi mahdollisuuden hengähtää. Yksinkertaisimmillaan tätä voi harjoitella sulkemalla silmät ja keskittymällä tarkkailemaan hengitystään - jo 5 minuuttia riittää.

Aluksi harjoitus voi tuntua vaikealta ja mieli harhailla. Se kuuluu asiaan. Joka kerta, kun huomaat mielesi laukkaavan omille teilleen, kutsu se lempeästi takaisin ja palauta huomio hengitykseesi. Näin autat mieltäsi rentoutumaan.

3. Elvyttävää liikettä. Tukkoinen ja väsynyt mieli janoaa lempeää liikettä, joka laittaa energian taas virtaamaan. Mikä tahansa liikuntamuoto on hyväksi, kunhan se tuntuu itsellesi miellyttävältä eikä ole fyysisesti liian kuormittavaa.

Mitä uupuneemmalta mielesi tuntuu, sitä lempeämpää liikettä se kaipaa. Sohvan pohjalle juurtuminen ei kuitenkaan auta asiaa. Parhaimmillaan liike toimii kuin lääkkeenä saaden mielesi jälleen kirkastumaan.

4. Virkistävää ravintoa. Aivot tarvitsevat toimiakseen riittävästi laadukasta ravintoa. Tasaisen energiatason ylläpitäminen tukee jaksamista ja auttaa mieltäsi voimaan paremmin. Ravintoa voi ajatella myös laajemmasta näkökulmasta. Jotta elämä ei olisi pelkkää puurtamista, mieli kaipaa virkistävää vastapainoa.

Minkä asian parissa sinun mielesi tuulettuu? Kenties se on jotakin luovaa? Käsillä tekemistä? Koukuttava kirja? Virkistävää seuraa? Tai jotakin ihan muuta. Usein uupunut mieli ei tunnu oikein innostuvan mistään. Silloin itseään pitää houkutella kuin lasta lentävällä haarukalla. Vaikka nyt ei tekisi mieli, kannattaa kuitenkin kokeilla.

5. Nähdyksi tulemista. Joskus tärkein asia, jota uupunut mieli kaipaa on, että joku näkee sen. Olipa oma tilanteesi kuinka väliaikainen tai pitkittynyt tahansa, ajatusten jakaminen saa mielen tuntumaan kevyemmältä. Mikäli olo ei tunnu helpottuvan omin eikä ystävienkään voimin, kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen.

Lähde: Hidasta elämää

#palautuminen #liikunta #rentoutuminen #ulkoilu